شهید صدر میگفت: من کینه از صهیونیستها را در جان دخترم مُرام ریختهام. یک بار از ظلمهای صهیونیستها به مسلمانان برایش حرف میزدم و ماجرای بمباران خانههای مسلمانان توسط آنها را تعریف میکردم که خیلی ناراحت شد و اندوه چهرهاش را پُر کرد.
پیروزی انقلاب اسلامی و حمایتهای صریح شهیدصدر از این انقلاب و تأثیر فراوان نهضت مردم ایران در عموم ملت عراق، رژیم بعث را از گسترش انقلاب اسلامی به این کشور بیمناک ساخت. از این رو رژیم صدّامی تصمیم گرفت تا یگانه شخصیتی را که میتوانست این انقلاب را در عراق امتداد ببخشد، از میان بردارد.
رسانهی KHAMENEI.IRبه مناسبت سالروز شهادت شهید آیتالله سیدمحمدباقر صدر، در ۱۹ فروردینماه ۱۳۵۹، روایت حضرت آیتالله خامنهای از زندگی شهید صدر و ویژگیهای این شهید والامقام را به همراه فیلمی از دیدار خانواده شهید صدر با رهبر انقلاب اسلامی در نماهنگ «نابغه علمی و انقلابی» منتشر میکند.
در میان چهرههای برجستهی حوزههای علمیه در دهههای اخیر مرحوم آیتالله شهید سید محمدباقر صدر (قدس الله روحه) یکی از ممتازترین و شگفت انگیزترین آنهاست. او کسی بود که اندیشهی اسلامی را در مقابل ایدئولوژیهای وارداتی غرب و شرق، با سینهی برافراشتهای در مقابل جوانهای جوینده و خواهنده نگاه داشت.
خانم مریم برادران، در آستانهی هیاهوی روزگارِ فراموشی، با کتاب «نا»، شهید سید محمدباقر صدر را در ۲۱۶ صفحه، دوباره برای ما زنده میکند و از صبر برایمان میگوید. او چون نویسندهای تشنه، صفحه به صفحهی هر منبعی را برای دانستن از این سید نابغه میخوانَد.
شهید صدر با مشورت امام خمینی(ره) در نجف تا پای شهادت باقی ماند. اگر بخواهم شهید صدر را با شخصیتهای معروف انقلاب اسلامی مقایسه کنم، باید بگویم که شهید صدر از لحاظ مایه فکری، از تفکر عمیق شهید مطهری و از لحاظ تشکیلاتی، از بعد تشکیلاتی و سازماندهی شهید بهشتی برخوردار بود.
در نگاه شهیدصدر، تعالیم اسلامی ضمن ایجاد روحیهی تولیدی در آحاد جامعه، قواعد بازی را در میدان فعالیتهای اقتصادی به گونهای وضع کرده است که از هرگونه انباشت و راکدگذاشتن اموال و ثروتها جلوگیری شود و تمامی امکانات برای رشد و رونق تولید به کار گرفته شود.
مرحوم شهید صدر قبل از دهه چهل، بحث ولایت فقیه را در عرصه سیاست وارد کرد و از همان وقت در عرصه سیاست مخلصانه و شجاعانه وارد شد. شهادت مرحوم شهید صدر بهواقع شهادت انتخابی بود؛ خودشان این راه را انتخاب کردند و میدانستند که شهید میشوند...
شهید صدر خطاب به حضرت امام خمینی: حیات هر انسانی تنها به همان اندازهای است که از وجود و زندگی و افکارش به امت میبخشد و شما از وجود و حیات و فکرتان آنچنان عطایی برای مسلمانان داشتید که در طول تاریخ الگوی عظیم مجاهدان خواهد ماند.
| حجتالاسلام رحیمیان
در چهرههای جوان حوزه آن روزگار، ممتازترین چهره که افق آیندهی شخصیتی آن را نشان میداد، مرحوم آیت الله صدر بود. اولاً بیان شهید صدر بیان ممتازی بود، ایشان علاوه بر ویژگیهای خاصی که داشت، بیان بسیار شیوایی هم داشت. این بیان زیبا برای ما جاذبه داشت...
| حجتالاسلاموالمسلمین تسخیری
پس از پیروزی انقلاب اسلامی شهید صدر سر از پا نمیشناخت و به شاگردانش نامه نوشت: «ذوب بشوید در شخصیت امام خمینی، همچنان که او در اسلام ذوب شده است.» مهمترین ویژگیهای شخصیت ایشان چهار مورد است، ۱. نظریهپردازی، ۲. عمق مباحث، ۳. تربیت شاگردان ۴. اخلاص.
| حجتالاسلام اوحدی
دو کتاب «فلسفتنا» و «اقتصادنا» جاودانه است و هنوز بینظیر است و در موضوعی که مورد بحث قرار داده حرف آخر را زده است، نظریهی اسلامی را به عنوان یک نظریهی اصیل و منسجم ارائه داده است...
شهید صدر در صفحه ۱۲ کتاب اقتصادنا چنین مینویسد: «مقصود ما از اقتصاد اسلامی، سیستم (مکتب) اقتصادی است که در این سیستم روشی که اسلام در تنظیم حیات اقتصادی دارد، مجسم میگردد. سیستم اقتصادی اسلام، خود دارای یک پایگاه فکری است که خودِ سیستم، ما را بدان رهنمود میگردد.»
امروزه مشاهده میشود که پایه و بخش عمدهی مباحث اقتصاد خرد در سطوح کارشناسی ارشد و دکترای دانشگاههای معتبر دنیا، دقیقاً به همان مباحثی میپردازند و رهیافتهای روشی و نظریای را پی میجویند که در کتاب «اقتصادنا» بیش از نیمقرن پیش مورد توجه قرار داده شده است.
شهید صدر معتقد است رشد اقتصادی، نیازمند الگوی مناسب است، ولی معنایش لزوم پیروی از الگوهای غربی نیست. الگوی پیشرفت باید مبتنی بر قابلیتها و «استعدادهای داخلی» باشد و در این میان، «ارادهی مردم»، عامل تعیینکننده است، زیرا تا خود مردم رشد نکنند، اقتصاد آنها هم رشد نمیکند...
دومین خطر، موج رفاهی بود که در پی آن فتوحات پردامنه، جامعهی اسلامی را فرا گرفته بود. موج رفاه هر جامعهای را با خطر درغلتیدن به لذات دنیوی مواجه میکند.